Nyilvános intézeti szeminárium 1/2021.

 

A Politika- és Államelméleti Kutatóintézet meghív minden érdeklődőt idei első online intézeti szemináriumára, melynek előadója

Tüskés Anna, a BTK Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa.

 

 

 

Az előadás címe: Gara László munkásságának kultúrpolitikai vonatkozásai

Időpont: 2021. január 13. 10 óra

 

Az esemény nyilvános, csatlakozni ezen a linken lehet.

 

Az előadás absztraktja:

Gara László 1924-1966 között a magyar irodalom franciaországi nagykövete. Célja az volt, hogy megnyissa a magyar irodalmat a külföldi közönség számára. Állandó kapcsolatban állt a Magyarországon élő írókkal, és műveik francia nyelvű megjelenésének megkönnyítése érdekében dolgozott, például először fordított Márai Sándor-regényt franciára. Műfordítói, irodalomszervezői tevékenységén túl ő volt az, aki a Párizsba látogató magyar írókat, képzőművészeket tanácsokkal és kapcsolataival segítette. Az 1950-es és '60-as években Magyarországról kimozdulni nem tudó művészeket gyógyszerekkel, és alkotómunkájuk eszközeivel (pl. Kassákot festékkel) segítette. Figyelte a magyarországi sajtót, és kutatással is hozzájárult a hazai tudományos élethez.

Kapcsolódó anyag:
Tüskés Anna „en-nemzetem külhoni híre-sorsa” Fejezetek a 20. századi francia–magyar irodalmi kapcsolatok történetéből című könyvéből a „Te áldott Antológ”. Gara László élete és munkássága című fejezet (121-178. o.)

 

Mindenkit szeretettel várunk.

 

 

 

 

 

 


Címkék: hírek webinárium