JUDICON-EU kutatási projekt bemutatkozó előadása

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézete tisztelettel meghív minden érdeklődőt a

JUDICON-EU projekt

bemutatójára.

 

Alkotmánybíráskodás és törvényhozás viszonya Európában 1990-2020

 

Az utóbbi években Európa több országában a parlamenti többség és az alkotmánybíróság közötti konfrontáció ráirányította a figyelmet a törvényhozás és alkotmánybíráskodás viszonyára. A politikai szereplők gyakran érveltek úgy, hogy a bírói testületek túl nagy hatalomra tettek szert az utóbbi évtizedekben. Véleményük szerint az alkotmánybíróságok a törvényhozás mozgásterének korlátozásával jelentős mértékben beleszólnak a politikai kérdések eldöntésébe, túlterjeszkedtek saját hatáskörükön. A politikatudományi és jogtudományi szakirodalomban azonban mindeddig hiányzott annak szisztematikus vizsgálata, hogy az alkotmánybíróságok valójában milyen mértékben korlátozzák a domináns politikai szereplők döntéseit.

A kutatás – építve az MTA TK Politikatudományi Intézetében 2015 és 2017 között megvalósult JUDICON projekt új módszertanára (www.judicon.k.mta.hu) – ennek a hiánynak a pótlására vállalkozik azzal, hogy mérhetővé teszi az alkotmánybírósági döntések erősségét. A kutatás során a projektben résztvevő európai országok alkotmánybíróságainak 1990 és 2020 között meghozott határozatait kódolják be a kutatóhálózat tagjai. A kutatás eredménye rávilágíthat arra, hogy a demokratikus felhatalmazással bíró parlamenti képviselők és a parlamenti többség milyen korlátokba ütköztek az elmúlt évtizedekben.

A projektben résztvevő 18 európai országra fókuszáló összehasonlító kutatás szisztematikusan kívánja feltárni egyrészről az alkotmánybírósági döntések sokszínűségét, másrészről pedig azt, hogy milyen mértékben korlátozták az alkotmánybíróságok a törvényhozások mozgásterét. A létrehozott adatbázis segítségével a projekt országtanulmányokban mutatja be az alkotmánybíróság és a törvényhozás viszonyának alakulását az 1990 és 2020 közötti időszak vonatkozásában. Az adatbázisra támaszkodva a kutatás második része arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen külső tényezők befolyásolják az alkotmánybíróságok döntésének erősségét, azaz azt, hogy milyen mértékben korlátozták a törvényhozás mozgásterét.

Honlap: https://judiconeu.uni-nke.hu/

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Főépület, Hunyadi terem (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)

Időpont: 2020. január 22. 10.00h

 

 

 

 


Címkék: hírek